Conduit fill calculator
Number of conductors and size: you get the minimum conduit that stays under 40% fill and the actual fill percentage.
Minimum conduit
16 mm Ø
- Minimum conduit (outside diameter)16 mm Ø
- Fill of that conduit33.96 %
- Area taken by conductors30.54 mm²
Your prices per language/currency. Used when you enable “Use my prices” in calculators. My prices →
How it's calculated (visible formula)
fill = Σ π/4 × d_wire² ÷ (π/4 × d_conduit,inside²) ≤ 40%
- Net geometric measurement, no waste.
- Adjustable waste % for cuts and breakage.
- Purchase rounded up to sellable units (boxes, bags, buckets, boards).
How to calculate it, step by step
- Count conductors in the conduit, including grounds.
- Choose conductor size.
- Add up the cross-section of all wires.
- Find the conduit whose inside area keeps fill at 40% or less.
- Check bends and pull-box spacing.
Worked example: 3 conductors of 2.5 mm² (≈ 12 AWG)
- 3 × π/4 × 3.6² = 30.5 mm²
- 16 mm conduit (10.7 mm ID): 34% fill
→ 16 mm (½ in trade size) conduit.
Common mistakes
- Filling to the limit — no room to pull later.
- Not counting the ground wire.
- Forgetting bends make pulling harder.
Pro tips
- Leave room for future circuits — go one size up.
- Add pull points after 360° of bends.
- Use pulling lubricant on long pulls.
- Don't mix voltage systems in one raceway.
From calculation to quote
Add labour, overhead and your margin, and generate the professional PDF.
FAQs
- What is the 40% rule?
- NEC Chapter 9 limits fill to 40% for three or more conductors.
- Does the ground count?
- Yes, equipment grounding conductors count toward fill.
- What about EMT or PVC?
- Inside diameters differ; this tool uses corrugated conduit sizes.
- How many 12 AWG wires in ½ in EMT?
- Up to nine THHN conductors per NEC Annex C.
- EMT or PVC?
- EMT indoors; PVC underground or in wet locations.
- Does the neutral count toward fill?
- Yes — every conductor counts.
Sources and standards
Maintained by Srikanta M · Formula v1.0.0 · Verified 2026-09-10 · Updated 2026-09-10 · Limits: quantity estimation, not structural design or site supervision.